Geen oneigenlijk gebruik bij storting op G-rekening leverancier zzp-er

16 juni 2016 – Op 9 juni 2016 heeft de Staatssecretaris van Financiën vragen van Tweede Kamerleden beantwoord met betrekking tot de fiscale behandeling van het gebruik van een g-rekening door leveranciers die zzp-ers leveren. De Kamerleden vroegen zich af of het storten door een opdrachtgever op een g-rekening van een leverancier die een zzp-er levert een oneigenlijk gebruik van de g-rekening oplevert.

Indien namelijk een oneigenlijk gebruik van de g-rekening wordt geconstateerd kan de g-rekeningovereenkomst door de Belastingdienst worden opgezegd en vervolgens door de bank worden ingetrokken. Naast opzegging van de g-rekeningovereenkomst kan ook een actie uit wanprestatie of onrechtmatige daad worden ingesteld tegen diegene die de g-rekening oneigenlijk heeft gebruikt om de gevolgen van het oneigenlijk gebruik ongedaan te maken of te compenseren. Tot slot is het mogelijk dat het Openbaar Ministerie strafrechtelijke vervolging instelt, bijvoorbeeld wegens valsheid in geschrifte.

De Staatssecretaris geeft echter aan dat een opdrachtgever die personeel inhuurt niet de precieze inhoud van de overeenkomst tussen de opdrachtnemer/uitlener en het ingeleende personeel zal kennen. Het kan namelijk gaan om het ter beschikking stellen van een eigen werknemer of van een zzp-er. Bij inhuur van meer dan één personeelslid tegelijk, kan er ook sprake zijn van een combinatie van werknemers en zzp-ers. In dat geval mag volgens de Staatssecretaris de opdrachtgever zekerheidshalve een deel van de factuursom op de g-rekening van de uitlener storten om zijn risico op aansprakelijkheid te beperken. Het geld op de g-rekening kan door de opdrachtnemer/uitlener worden gebruikt voor het betalen van verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting. Een eventueel overschot kan worden gedeblokkeerd. Dit handelen levert geen oneigenlijk gebruik van de g-rekening op.